Transformatie en beheer voormalig Haga ziekenhuis
Projectmanagement/ Beheer / 2024
Transformatie voormalig Haga ziekenhuis
Verantwoordelijk voor planontwikkeling tijdelijke invulling met tijdelijke huisvesting voor diverse kwetsbare doelgroepen, zoals daklozen, vluchtelingen (i.s.m. met het COA), maatschappelijke opvang dakloze gezinnen, statushouders en jongeren. En verantwoordelijk voor beheer van gehele complex van 40.000 m2.
Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag
Diensten:
Projectmanagement, beheer
Project Link:
Over het project.
De gemeente verbouwt het oude Haga-gebouw aan de Sportlaan. Er komen tijdelijke opvangplekken en woonruimte voor verschillende groepen mensen. En er komen voorzieningen in het gebouw voor de buurt. Zoals een buurtrestaurant, fietsenwerkplaats en een ruimte voor verschillende activiteiten met podium.
De gemeente kocht het Haga-gebouw eind 2023 om er nieuwe woningen te bouwen. Maar de plannen voor nieuwe woningen kosten veel tijd.
Op 11 juli 2024 ging de gemeenteraad akkoord met de investering die nodig is voor de tijdelijke invulling van het oude Haga-gebouw, dat nu Locatie Sportlaan heet.
Locatie Sportlaan is groot, met verschillende delen. Hierdoor kunnen er verschillende groepen mensen wonen. Er is een verdeling tussen mensen die zelfstandig kunnen wonen en mensen die meer begeleiding nodig hebben.
Voor veel bewoners is deze tijdelijke huisvesting een verbetering van hun situatie. Een deel van hen heeft geen begeleiding nodig. Zij gaan naar school of werk. Een aantal bewoners heeft meer begeleiding nodig. De gemeente en het COA zorgen daarvoor. In de winteropvang voor dakloze mensen is er bijvoorbeeld dag en nacht begeleiding. Dat geldt ook voor het woongedeelte van de asielzoekers.
Definitieve invulling.
De gemeente werkt aan plannen om op deze locatie nieuwe woningen te bouwen. Alle belangrijke punten en voorwaarden komen in een Nota van Uitgangspunten. De gemeente maakt de nota samen met de buurt. De opmerkingen en ideeën die bewoners op de eerdere plannen gaven, worden meegenomen. Het duurt 5 tot 7 jaar voordat er echt gebouwd kan worden. Na die tijd wordt een groot deel van de gebouwen waarschijnlijk gesloopt om nieuwe woningen te bouwen. De gevels met cultuurhistorische waarde blijven staan. De bedoeling is om ongeveer 400 woningen te bouwen, met ruimte voor buurtvoorzieningen.
In het verleden dachten veel bewoners al mee over de permanente invulling van Locatie Sportlaan. Zo zijn er in 2022 al ideeën opgehaald voor het opstellen van een planuitwerkingskader (PUK). Omdat de gemeente nu zelf eigenaar is, moet er in plaats van een PUK een nieuwe Nota van Uitgangspunten komen. Hierin staan de richtlijnen voor de toekomstige ontwikkelaar van deze locatie. In het voorjaar van 2025 praat de gemeente opnieuw met bewoners om samen aan deze plannen te werken. Hoe dit gebeurt, komt te staan in een participatieplan dat begin 2025 naar de gemeenteraad wordt gestuurd.